torsdag 4 april 2013

Mardrömmen är över

Puhjam så skönt att allt är över och att Viska äntligen är hemma igen. Det har varit fyra fruktansvärda dygn, då husse förtvivlat letat efter vår saknade vän och syster. Här kommer hela berättelsen, från början till slut.

Lördag 30/3
Runt 22:00
Husse är ute och tänder en stinkpinne sent på kvällen. Plötsligt ser han i ögonvrån att Viska är på väg att krypa ut i en lucka i staketet. Han försöker desperat stoppa henne, men får bara tag i lite ryggpäls. Viska biter och river husse och försvinner sedan in på en granntomt.

Husse springer ut i tofflor med en ask dentisar, klockan är runt 22. Han försöker locka på henne, men hon vågar inte komma fram för det ligger massa snö i vägen och han kan inte komma in på uteplatsen, då buskarna är för tjocka. Som en desperat åtgärd knackar han på hos grannen och ber henne öppna balkongdörren, med förhoppningen att Viska ska springa in i värmen. Det misslyckas och hon blir istället skräckslagen och springer i väg. Först stannar hon till vid farstun, där husse lämnat dörren öppen, men något där skrämmer henne och hon försvinner bland buskarna en bit bort. Husse letar efter henne i en timme med ficklampa och gottisar, men inser sedan att det är lönlöst.Viska är för skräckslagen för att visa sig.

Söndag 31/3
Runt 09:00
Max och Måns husse kommer förbi med stinkisar till husse. Tillsammans letar de efter Viska, men lyckas inte hitta henne.

21:00

Malin från Östgötakatterna kom hit på kvällen med en kattfälla samt flera burkar med starkt
doftande mjukmat. Husse får se hur man använder den och sedan åker Malin hem igen. Husse byter mjukmat flera gånger, då den fryser till is i kvällskylan. Natten tillbringas på soffan, då han vill höra om fällan slår igen.

Matskålar och tursnöre, som Malin har med sig.

Måndag 1/4
Husse helt stukad i kroppen efter natten på soffan. Ingen har rört mjukmaten ute och de enda som är intresserade av torrisarna är dumma skator som snor dem hela tiden. *mutter*
Malin kommer hit vid 12-tiden och hjälper husse att leta ute i flera timmar på dagen. De sätter upp efterlysningar i hela området. Favoritgrannen ställer upp och hjälper till att sätta upp på Hemköp nere i centrum.
Hon stannar kvar till långt in på kvällen och pratar med husse och tittar på film och dricker kaffe. Jag som känt husse i hela mitt liv, hör på hans röst att det inte är långt kvar till gråten. Han börjar ge upp hoppet. Malin försöker peppa husse genom att säga att han gjort allt i sin makt, men det går sådär.
Malin matar mig med dentisar. *mums*
Husse säger att han försöker se det från den ljusa sidan i alla fall "tur att gårdskarlarna inte har vårstädning med sina maskiner" säger han. När Malin åkt hem, så sjunker husse ihop i soffan och snyftar lite. Jag känner mig förvirrad, vad ska jag göra?


Tisdag 2/4
Husse sovit i sängen. Han fullkomligt däckade av utmattning, men är uppe redan vid klockan 06, precis som vanligt.Nu börjar även Tindra bli orolig för Viska. Hon jamar och jamar. Själv sitter jag i fönstret och spanar ut. Husse kommer till mig flera gånger när jag jamar och tittar om det är Viska, men det är bara torrisstjälande skator jag jamar åt.

Plötsligt börjar det dundra ute på gården. Det är gårdskarlarna som samlar ihop soptunnorna för tömning - som varje tisdag. Vi hoppas alla att inte Viska springer in i någon av dem och försöker gömma sig.

På eftermiddagen bryter helvetet löst. Nu har de börjar köra med vrålmaskiner ute på gården som blåser bort grus och löv från buskarna. Husse blir förtvivlad och skriker att Viska kommer nu dö av skräck och om hon nu legat i buskarna så lär hon flytt all världens väg.

Onsdag 3/4
11:00
Blogghjälpen från Södertälje Katthem kommer hit med en värmekamera som hon lånat. Med den kan man se sånt i buskar och containrar som man inte ser med blotta ögat. Vi stöter på flera katter, men ingen Viska. Blogghjälpen släpar runt på husse i över två timmar och de frågar varenda människa som de möter, om någon sett Viska. Alla har sett efterlysningarna, men ingen katt. Rädslan över att hon blivit så rädd att hon sprungit vilse, börjar bli allt starkare. Nu inser husse att det nästan är omöjligt att hitta henne.

Som tur var hamnade hon inte bland soporna.


15:00
Husse får ett samtal från någon som tror han sett Viska. Vid närmare beskrivning inser husse att det var fel katt. Viska är inte helt vit med randig svans. Men nu verkar folk ha vaknat till liv i området och insett att en katt är borta.

Cirka 17:20
Husse får ett samtal från en tjej som säger hon sett Viska. Husse är skeptisk, men klär om och går dit. Efter att blivit visad var hon såg Viska, går husse dit med en burk mjukmat och tittar. Jodå, det är Viska som ligger - komplett livrädd. Då hon inte ens innan vågade komma till husse, så försöker han locka henne med mjukmaten. Försent inser han att det var en dålig idé utan kattfälla. Viska försvinner på andra sidan huset. Husse tackar tjejen för att hon ringde och springer runt huset.  En man där säger att Viska försvann någonstans, men såg inte vart. Husse hatar sig själv för att han strulade till det och går hem igen. Det är ingen idé att försöka hitta henne igen.

Cirka 17:45
Husse hinner precis byta om till myskläder hemma, då mannen som såg Viska förut ringer. Han har sett henne under en verandatrapp intill hans hus och har stängt igen alla utgångar. Viska är fångad.
Husse kastar sig på telefonen och ringer Malin, som säger att hon är på jobbet men slutar om en timme. Hon säger åt husse att ladda fällan och placera ut den, något han inte alls gillar, då han inte är van vid att jaga katter. Men han går tillbaka dit Viska sågs och pratar med mannen som ringde och han säger att han kollade under verandan innan han blockerade utgångarna.

Cirka 17:55
Malin ringer och säger att chefen kör som en galning för att komma fram och hjälpa husse. Hon behövde visst inte jobba kvar. Tur att det finns folk som förstår hur viktiga vi katter är.

Cirka 18:25
Malin anländer och lugnar husse, som nu är komplett stelfrusen. Att stå i skuggan med en tunn jacka och svettig tröja är inte att rekommendera. Nu börjar "operation rädda Viska".

Cirka 18:30 - 21:30
Då det är nästan omöjligt att se något under verandan, så börjar Malin tvivla på att Viska verkligen är där. De försöker på alla sätt och vis att få in en kamera och fota lite, men bilderna blir mycket dåliga.
Till slut lyckas Malins bekanta att fång Viska på bild. Nu finns det inga tvivel längre - hon är kvar.
Problemet är hur man ska komma åt henne. De disktuterar om att kanske bryta sönder en bräda och försöka tvinga ut henne. Helt plötsligt dyker visst områdets ordförande upp - han säger att de får tillstånd att bryta upp lite för att rädda Viska. 

Det här var det man såg när man fotade
under verandan.

Efter en dryg timme så spikar han som ringde om Viska, ihop två långa plankor som de använder för att knuffa Viska in i fällan på andra sidan. Det är otroligt påfrestande för både katt och människor. Till slut lyckas det och en kraftig smäll talar om att fällan slagit igen. Husse tittar skräckslaget på Malin, som lyfter lite försiktigt på täcket över fällan och visar honom.

Skräckslagen Viska som undrar vad som händer egentligen. Är vi hemma?


Viska är nu fångad. Men husse lugnar sig inte förrän alla kommit hem och Viska blivit utsläppt i lägenheten. Men först springer han runt och känner på dörrar och fönster så att inget är öppet, men sedan släpps hon ut och hon springer snabbt in under sängen. Men två minuter efter att Malin har gått, så springer hon in på lådan och sedan raka vägen ut i köket och äter lite, för att sedan gå och lägga sig. Efter en kvart så går hon och äter lite till. Så där håller det på hela natten.


Livrädd Viska.

Ett litet problem var dock att jag ville veta vad hon varit med om i alla dessa dagar, så jag försökte nosa reda på nyheter och skvaller genom lite rumpnosning. Men Viska ville bara pussas och försökte därför gnida sin nos mot min nos. Detta gjorde att vi sprang runt i cirklar runt varandra i flera minuter innan jag blev groggy och gav upp. Hon får väl ha sina hemlisar då...


Torsdag förmiddag.
Allt har nu återgått till det normala. Tindra springer runt benen på husse och jamar helt förtvivlat att han inte får glömma henne nu när Viska är hemma igen. Sedan fräser och morrar hon åt Viska, som inte bryr sig.

Jag träder snabbt tillbaka in i rollen som gruppledare och stödkatt. Jag är jätteglad över att Viska är hemma igen.


Här ligger Viska och jag och vilar oss.

Under dagen har husse sprungit runt överallt och samlat ihop
alla efterlysningar igen.

Här är vi tillsammans igen.Tillägg:
Skänk gärna en slant Malin och Östgötakatterna, eftersom Malin fick åka flera mil för att hjälpa och bensin är redan dyrt.
Swedbank
Clearingnr:8480-6
Kontonr:914618599-7

33 kommentarer:

 1. Vilka hemska dagar *ryyyser*
  Tur att lilla frökens äventyr slutade lyckligt, för vi orkar nog inte med fler utflykter av detta slag, inte ens vi som bara har läst absolut maktlösa...
  Slutet blev bra och allting är bra ;-)

  =^.^=

  Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt otäckt faktiskt. Tänk om Viska aldrig skulle kom hem igen. Husse säger att han kommer knappast heller orka med en sån här resa igen.

   Radera
 2. Vilken rysare, mjau
  Vi är så jamarsGLADA att allting har slutat lyckligt.
  Förstår att ni har varit jamars oroliga, skulle matte oxå bli om det hände oss.
  Se nu till att viska inte rymmer mer från er.

  Många tasskramar till er alla 4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uschjam, det var det verkligen. Men nu är ju allt bra igen. Alla kattmänniskor blir oroliga om vi katter bara försvinner sådär.

   Radera
 3. Vilket engagemang från allmänheten!! Härligt att se att så många bryr sig.

  Xantippa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har varit en otrolig uppslutning.

   Radera
 4. Så glad vi er at Viska har kommet hjem :)))
  Hilsen en kattevenn i Mo i Rana, Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh, ända från Norge?! Nu blir jag nästan lite mallig över att ha en utländsk läsare. *gladsvans*
   Men visst är det skönt att allt otäckt är över.

   Radera
 5. Lilla hjärtegrynet....vi är så glada över att du är hemma igen.Och pappa Sippo har du inte glömt ser vi.
  /Labradormaffian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon letade upp mig direkt och började buffas, så nog kom hon ihåg mig i alla fall. *glad*

   Radera
 6. Nu kan halva Sverige andas ut!
  Mys o ha det fint nu!

  Findus och Astrid

  SvaraRadera
 7. Margareta Pennebrink4 april 2013 16:03

  Vilket äventyr, nagelbitning ner till armbågen har det varit, att läsa om, och ingenting kunna göra, utom dela efterlysningar och peppa husse, som noga får stänga dörrar för nyfiken kisse. men slutet gott och allt det där för söta Viska. Tundra kommer nog också att tycka det så småningom, nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, det har varit jobbiga dagar. Men nu lovar husse att inte ha öppna dörrar eller fönster mer. Slutet var verkligen gott.

   Radera
 8. Vilken fruktansvärd rysare!! Vi gillar skräckisar men inte när det är på riktigt!! Malin är då duktig!!! Hoppas nu att husse kan återhämta sig och inte gömmer sig under em filt!

  Nosgos å hurragottisar
  Maurice å Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller vi med om, skräckisar är bäst på film. Malin var jätteduktig och jättesnäll! Husse håller på att återhämta sig, men det går långsamt. Tindra var mycket snabbare.

   Radera
 9. Vilken dramatik! Förstår att ni var helt slut, särskilt du husse, efter alla turer och kast mellan hopp och förtvivlan. Underbart att så många engagerade sig och försökte hjälpa <3
  Ha det riktigt gott nu och myyyys! :D
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man lugnt jama, det har inte varit någon brist på det här. Husse säger att han känner sig mer död än levande. *skakar på morrisarna*
   Men visst är vi glada över att så många hjälpte till.

   Radera
 10. Har ju jamat det förut, men det tål att upprepas: Är så jamars GLAD att Viska är hemma igen! Och tänk så många snälla människor det finns, när det gäller! Måste kännas skönt att veta att det bor många som gillar katter i grannskapet. Och du Sippo, är en fantastisk katt som är så duktig att ta tass om de som flyttar in hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vi med. Det här gjorde att vi fick lite nytt hopp om människan igen. Fyjam om vi bott nån annanstans där man inte gillade katter. *ryser*
   Jam tackar för berömmet. *stolt*

   Radera
 11. Ohhh, vilken berättelse!! Tänk att hon blev sedd och fångad, vilket tiim-vörk av er alla!! :D

  Matte jamar att Viskas äventyr har varit värre att följa än en film som heter Sajko, som är det värsta hon sett. Puh!

  Nosbuffar till er allihop ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt läskig, kan jag jama. Tim-wörk var det verkligen. Ja uschjam vilket läskigt äventyr.

   Radera
 12. Vi är så lättade och lyckliga över att Viska är hemma igen så vi nästan saknar jam för det! Ta nu väl tass om varandra, allihopa, och se till att det inte blir fler otäcka utflykter. Viska skall nog inte vara på uteplatsen än på ett tag... kanske rentav husse skulle näta in mer noga innan det blir utegång för henne igen?

  Tass från Imma och resten av klostergänget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar jättebra tass om varandra. Jag tar tass om Viska och husse tar tass.. ehh, hand, om Tindra.
   Det blir ingen utgång för Viska innan hon börjar gosa med husse, hälsar han.

   Radera
 13. Vi jamar som alla andra - härligt att Viska är tillbaka där hon hör hemma hos er!
  Det är nog många som har sovit lite extra skönt inatt efter att hon kom till rätta.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har nog alla andra sovit bättre än husse. Tindra väckte honom hela natten och ville gosa. *fniss*
   Men visst är det skönt att hon är hemma igen.

   Radera
 14. Det är så skönt att lilla Viska fått komma hem till sin familj igen! Att äventyret fick ett lyckligt slut. Det är ju jättemånga i hela vårt avlånga land som lidit med husse och bett för att Viska skulle bli hittad. Förstår att Viska blev glad att se dig Sippo. Du är ju hennes favorit.
  NosGos

  SvaraRadera
 15. Tur att vi får veta alla detaljer först nu efteråt! Trots att jag vet att Viska är hemma igen får jag nästan hjärtsnörp när jag läser om de däringa vrålmaskinerna... jag förstår verkligen att husse blev förtvivlad!

  Nu får ni ta det lugnt och återhämta er ordentligt. Pyssla om Viska och husse och Tindra. Men persiennharpa kanske du kan hoppa över några dagar, Sippo, hur glad du än är. Jag tror att husse behöver sova ganska mycket nu...

  Många hälsningar från Barbro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dumma vrålmaskiner som skrämmer bort stackars katter. Jag pysslar om Viska hela tiden och hon verkar vara den som återhämtar sig bäst. Ingen persiennharpa? Va??

   Radera
 16. Så skönt att hon är hemma igen! Nu ska vi hoppas att hon håller sig hemma. Det är hemskt att leta och leta efter sin katt, jag vet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husse har gett henne utegångsförbud resten av livet, eller i alla fall till uteplatsen är kattsäkrad.

   Radera
 17. Marie-Helene6 april 2013 18:51

  Det var en frusen, orolig men härlig kväll på alla sätt o vis :) Jag gillar ju Happy End och är var det HE på hög nivå! Det var länge sedan jag såg en vuxen man med en tår i ögat när lilla missen äntligen satt i fällan.

  Ha det fint

  Chefen/Chaffören ;)
  Marie-Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen ett happy ending. När det gäller oss katter, så är husse extremt känslig och gråter gärna när han läser om hemlösa katter. Fast det skulle han aldrig erkänna förstås...

   Radera